Blog

Het ontkiemen van een avontuur en wat er afgelopen jaar zoal allemaal gebeurde

02-05-2017 16:51

Lang, lang geleden (moet ergens in 2013 zijn geweest) borrelde bij ons het idee om andere horizonten te gaan verkennen. Niet op een gehaaste, luxueuze manier, maar sober, rustig met een open blik om zoveel mogelijk te kunnen opnemen hoe anders het leven kan zijn. Toegegeven voor het eerste hadden we ook niet voldoende financiële middelen anders hadden we misschien toch eens een uitstapje meer gedaan. 

Tijdens onze voorbereidingen werd stilaan duidelijk dat het toch redelijk uniek was om als gezin met 3 jonge kinderen voor zo'n lange periode erop uit te trekken. Vele vragen kwamen onze kant op en we merkten dat deze onderneming toch niet onopgemerkt voorbij ging. Daarop nam Katleen het initiatief om deze blog in het leven te roepen. Dit vooral om de nieuwschierigen op een eenvoudige manier op de hoogte te houden van onze avonturen aan de andere kant van de wereld. Wart stond er wat sceptischer tegenover, maar kreeg gaandeweg een band met ons nieuwe kind ;D. 

Al op onze eerste bestemming werd duidelijk dat het niet evident zou zijn om zonder enige vorm van internet-connectie-capabel apparaat op zak ons kind te kunnen voeden. Echter voor alles zijn er oplossingen en het verleden heeft ons geleerd dat het toch mogelijk was! Maar dat hebben jullie allemaal op de voet kunnen volgen dus snel over naar het 2de luik van onze ontdekkingsreis...

 

Tijdens onze reis kwam er één plekje telkens terug in onze gedachten, Zwitserland en de bergen. Grächen, waar we al zoveel jaren komen en nog alijd enorm naar uitkijken om weer terug te gaan. Eigenlijk was het zo logisch... maar kon het wel? In Australië geraken we in gesprek met een Zwitser die werkt op scholen en ervaring had met geïmigreerde kinderen. Hij was erg positief en maakte duidelijk dat het voor EU burgers niet moeilijk is; 1 op 5 inwoners in Zwitserland is nl. imigrant ;D! 

Nog een groter avontuur stond voor ons na de reis. 

We hakten de knoop door en zochten het uit of het mogelijk was: verhuizen naar Zwitserland!

Wat?! Daar kan je toch niet zomaar gaan wonen? Is het daar niet te duur? Daar moet iedereen werken tot hij erbij neer valt!  ... bedenkingen die wij zelf ook hadden en waarop we nu een antwoord gingen zoeken.

We namen contact op met de gemeente van Grächen, bekeken de huizenprijzen en planden een reis naar Grächen. Er waren uiteindelijk 3 verkenningsreisjes nodig om alles duidelijk te krijgen en ons `droomplekje` te vinden. Er waren 3 grote eisen: familie moet er kunnen komen (sommige huizen zijn werkelijk nog moeilijker bereikbaar ;-) , de school moet goed zijn (veel pauze, weinig leren, enz. :P) en het moet er rustig zijn (geen scheurende moto's, grasmachines, lawaaierige bouwwerven; eigenlijk een beetje zoals België op zondag ;D!) met zicht op de bergen natuurlijk!

We vonden dit plekje: een oude houten woning met stenen dak. De juiste indeling, rustige mooie ligging en betaalbaar. Toch wel een toevalstreffer. Gesprekken volgen met Silvio (ex-burgemeester en zeer empathische hartelijke persoon), schooldirecteur (lijkt ons een jonge versie van de huidige directeur van de school in Beerse dus geeft ons veel vertrouwen), bank (maakt alvast een proffesionelere, eerlijkere indruk dan in België), makelaar, notaris,... er komt wel wat bij kijken!

De Grächenaars reageren positief, maar tegelijk verbaasd dat een gezin zich hier komt settelen. Die zijn niet goed wijs zeker? Tja daar is wel iets van aan...

Na heel wat praktische beslommeringen en emotionele stappen in het Belgiëfront is het dan zo ver: Greg Van Avermaet wordt olympisch kampioen! Oh nee, dat was pas later. We mogen ons eigenaar noemen van de Chämihitta. Dat wordt geverd met een etentje in de Walliserkanne (Mischabel staat in het groot op de gevel; toeval?) nietsvermoedend over de hardwerkende mensen in bediening en keuken die later Katleens collega`s werden. Toen we buiten kwamen lag alles bedekt onder een verse sneeuwlaag. Het verrassende weer stelde zich toen al voor! 

Vorig jaar waren we eind april en begin mei druk in de weer met inpakken en selecteren wat er mee kon, de hele weg naar Zwitserland en dan doorheen de wei naar onze nieuwe stek. 1 voor 1 schoven we onderuit op het gladde weggetje. Niemand bleef gespaard! Het leek ons nog iets te vroeg om een verkeersplan samen met de gemeente uit te werken om deze gevaarlijke situatie uit de weg te ruimen. Alles kreeg toen een plekje. 

Dit jaar in april werd onze woonverdieping terug helemaal leeg gemaakt. Alle spullen gingen terug een doos in. Niet omdat we gillend terugkeren naar België, omdat de ganse verdieping gestript wordt om hem dan opnieuw op te bouwen. Zowel plafond als bodem moeten eruit en ook een paar muren overleven het niet. Momenteel is het een bouwwerf en maken wij nader kennis met de studio`s waarin we onze gasten willen ontvangen. We wonen in 1 kamer en slapen in de andere. Dit roept toch wel weer herinneringen op aan het reizen in ons campertje. Daarmee vergeleken wonen we nu nog ruim! 

Natuurlijk denken we nu eens terug aan afgelopen jaar. 

Op 4 mei was er een groot feest, op 5 mei was er een grote opkuis en verhuis want die dag nog werd de sleutel van mezenstraat 6 doorgegeven. Op 6 mei vertrokken we in gezelschap van de grootouders en guy wouters naar ons nieuwe huis. We wisten niet wat het ons brengen zou, maar ach, life is like a bocks of chocolates....you never know what you 're gonna get.

De verhuis verliep vlot en de eerste dagen spendeerdden we in aangenaam gezelschap. Toen vertrokken ze terug en dan begon het pas echt... Wart genoot van de omgeving en alles wat je hier kan ondernemen. Katleen maakte zich wat meer zorgen over de Zwitserse geplogenheden en had meer last van muizenissen. Zo ging ze al snel op zoek naar werk en kwam de tweede week al in de `kanne` terecht. Haar job zou beginnen op 6 juli en uiteindelijk wisselen tussen 0 en 68 uren per week wel te verstaan. 

De jongens begonnen moedig aan hun eerste schooldag en stapten elke dag weer vol enthousiasme door de wei naar school, een dikke pluim daarvoor. De juffen deden hun best om hen in te werken en in te leven en ook de kindjes waren aardig voor hen. Natuurlijk merkte we de stress weleens op het thuisfront.

De eerste weken had Katleen heimwee. Wat gaan we hier doen? Waarom zijn we hier,... Ook Tristan miste zijn vriendjes en hij miste het praten, want dat ging niet direct in het Duits en hij kan er nogal wat van. Mischa genoot dan weer van zoveel nieuws om te leren. En Jasmine wilde wel eens mee naar school, maar vond het ook wel prima om bij mama en papa te zijn. Zo ging ieders op zijn unieke manier om met deze grote verandering in ons leven. Maar het belangrijkste is natuurlijk om er te zijn voor elkaar.

Mischa en Tristan hebben de eerste maanden hard gewerkt op school en thuis om het Duits te leren. Wij gingen aan de slag in huis en samen hadden we nog voldoende tijd om erop uit te trekken want uiteindelijk zijn we hier niet alleen om te werken ;D!  We genoten van het wandelen in de bossen, hoger in de bergen, van de blauwe hemel van de bergen in wolken gehuld,... Er waren mooie dagen om te genieten en er waren van die dagen dat je gewoon bij familie of vrienden wilde binnenstappen voor een oppepend gesprek. Gewoon bij iemand vertrouwd. Dat vraagt uiteindelijk veel werk, vertrouwen opbouwen bij nieuwe mensen.

Gelukkig kregen we met het aanbreken van de zomer veel bezoek van onze vrienden en bezochten moemoe en vava ons geregeld. Ook via Skype konden we praten met de grootouders. We genoten er heel hard van om deze omgeving te tonen aan onze vrienden, om onze eigen taal te spreken, om ongedwongen plezier te maken met vrienden en diepere gesprekken te voeren. Dat was dan weer bijzonder om een hele tijd samen te spenderen ipv een namiddag of avond. Sommige vriendschappen verwateren in het leven en we kunnen niet weten hoe het in de toekomst zal zijn, maar voor nu voelen de vriendschapsbanden eerder nog warmer dan voorheen.

Ondertussen begon Katleen ook te werken als keukenhulp en kamermeisje. Het werk in de keuken beviel haar wel alsook de collega`s. Hard werken was het wel, maar aan een deeltijds regime ging dit best. Toen de winter aanbrak begon een zware periode met vele werkuurtjes. Zowel lichamelijk als mentaal een zware job. Vooral met Anna klikte het steeds beter en zeker na de zware winter steeg de appreciatie. Anna is portugese en haar dochter zit bij onze jongens in de klas. Haar zoontje is een jaar jonger als Jasmine en die twee spelen wel graag samen. Er werd samen gewerkt, geplaagd, gelachen en ernstig gebabbeld. Toch wel grappig duits met vlaams haar en portugees haar op (en die Portugezen hebben veel haar ze ;D). Na de vele horecauurtjes heeft Katleen beslist om een meer stabiele en gezinsvriendelijk job te zoeken. Maar we hopen allesinds dat de vriendschap verder mag gaan groeien.

Net bij aanvang van de winter viel er dan voor Wart ook een deeltijdse job uit de bus (sneeuwruimer!  had gekund, maar is het niet :P). Voor een man is het niet zo evident om deeltijds te gaan werken zo blijkt. Wart begon als operator bij Bosch, zijn arbeidsweg is ook maar 15 min. Zowel op werk als via volleybal groeien ook nieuwe contacten voor hem.

Bij de kindjes gaat het allemaal wat sneller. Tristan vond al snel aansluiting bij een paar jongens van zijn klas. Mischa doet het wat rustiger aan maar we zijn blij om te zien dat hij ondertussen ook vrienden heeft gemaakt. 

Jasmine leert dan weer kindjes kennen via haar speelgroepje en het MUKI-turnen. Bij het turnen worden ook uitstapjes ondernomen wat dan weer een mooie gelegenheid biedt om de andere mama`s te leren kennen. Volwassenen zijn niet meer zo open als kinderen en banden opbouwen vraagt meer tijd. We voelen stap voor stap de banden verdiepen, maar vertrouwd is het nog net niet, het komt dichterbij.

Wart waagt zich eraan om als eerste papa naar het Muki te gaan wanneer Katleen voltijds werkt. Kort daarna krijgt hij ruggesteun van een Grächenaar die huisvader wordt. Het moet haast een unicum zijn hier :-) Zijn vrouw is een Deense waarmee Katleen graag meer contact wou maar met die voltijds werkende moeders lukte dat niet meer zo goed. Zij werkt weekdagen, Katleen werkte in de weekends... nu de winter voorbij is gaan we samen een keer 'grillieren'. We kijken er naar uit om hen beter te leren kennen.

Tenslotte ontkomen we hier ook niet aan andere geemigreerde belgen, nederlanders,.. in het bijzonder met Hilde en Dirk hebben we steeds zeer leuke gesprekken en zo krijg je stilaan terug het gevoel dat er mensen nabij zijn waarop je kan rekenen in geval van nood. 

Er werden heel wat dingen voor het eerst ondernomen dit jaar en het was een hele zoektocht. Het meest `lustig` was voor ons toch om een nieuw evenwicht te zoeken met of zonder ski-latten! Ook de kennismaking met het Schwiizertüütsch (wat een woord...) was zeer boeiend. De zoektocht en het balanceren gaat nog wel even verder voor ons, op werkgebied in het bijzonder.

Op dit moment hebben we ons volop in de verbouwingen gesmeten en zijn we precies terug bij af. Het openbaar stort is terug, alleen hebben we hier deze keer zelf voor gekozen ;D. En hoe het deze keer zal aflopen, vernemen jullie wel op de èèn of andere manier... of kom gewoon eens een kijkje nemen! 

 

 

Grüetzi Mitenand! 

Kawamitrja

 

 

Lees meer

Fietsongeluk, herfstvakantie en nog veel meer...

05-11-2016 18:54
Grüetzi Mitenand, 
 
weer veel gebeurd deze maanden dus hier nog eens een uieider bericht! 
Grüetzi Mitenand, 
 
weer veel gebeurd deze maanden dus hier nog eens een uitgebreider bericht!
 
We gaan verder waar we gestopt waren, al zou ik graag een maand tussen laten ;D. De dag na Tristan zijn verjaardagsfeestje waagden Tristan en papa zich aan een fietstochtje, zoals we er al enkele achter de kiezen hadden. Alleen zou de afloop net iets anders blijken. Tijdens de laatste afdaling vond papa, zich even Nibali of Savoldelli (wie kent die nog) wanende, het nodig om Tristan in een bocht trachten in te halen met desastreuse gevolgen... De fiets geraakte naast het wegdek en geraakte na herhaaldelijk proberen niet meer terug op de weg, waarna de vaart abrupt werd afgeremd door een berm, paal, struik en naar mijn aanvoelen nog meer onzachte dingen die hier best niet voor gebruikt kunnen worden :P! Gevolg gekneusd bovenbeen (en dan mag ik van geluk spreken dat dit het enige was) en een maand rondpikkelen met een kruk. De nachten waren ook geen lachertje als je je bedenkt dat je je been niet kan bewegen noch plooien. Zoek dan maar eens een slaaphouding... Gelukkig had Katleen het wat rustiger op het werk; al begon ze wel een bij-job als poetsvrouw in Visp op vrijdag, waardoor ze vlotjes leerde de berg op en af te rijden (blijkbaar met de nodige nachtmerries over steile bergwegen en diepe ravijnen). We kregen ook nog wat hulp uit vertrouwde hoek: vava en moemoe kwamen langs naar maandelijkse gewoonte. Deze hulp was meer dan welkom! Een healing van moemoe en elke dag een beetje meer buigzaam been later konden we beginnen met de voorbereidingen op het winterseizoen. 
Er werd 2 kuub brandhout door de wei naar beneden gedragen, waarbij onze kindjes een behoorlijke duit in het zakje deden. Den en beuk van 1m lang en variabele dikte. Als dat geen revalidatie is... Onze opbrengst van de groententuin werd geoogst. Dit leverde welgeteld 1 wok met worteltjes, erwtjes, en pompoen op. Volgende zomer hopelijk beter. We geven onze ogen goed de kost en zullen ons door de bezitters van de weelderigste groententuinen laten adviseren ;D. We gaan in ieder geval al een andere locatie uitproberen, waar nog wat meer zon komt, maar daarvoor moeten we wel nog eerst een bijennest trachten te verwijderen (zit genesteld in een gat in de grond). Daarna was het grote balkon aan de beurt. Ongelooflijk hoeveel kantjes en hoekjes een balkon kan bevatten. Ideaal voor kinderhandjes :P. Ook hier hebben ze hun steentje bijgedragen. 
Het was een race tegen de klok, want half oktober begon de herfstvakantie en de dagen werden al gevoelig korter en kouder! Gelukkig zijn er hier niet al te veel regendagen, zodat bijna elke dag kon verder gedaan worden. Tussendoor werd de brievenbus door Katleen nog omgetoverd tot een kunststuk (zie foto). Er werd elke dag afgeteld naar de eerste zonnenstralen die ons rond 10u bereikten, waarna de werkzaamheden werden aangevat. Het terrasje langs de oostkant van het huis was hierbij zalig om te vertoeven. Tijdens 1 van deze 'opwarmsessies' merkte Jasmine plots 3 pasgeboren lammetje (veel verser kon je ze niet vinden ;D) op in de naburige wei. Wij geboeid en nieuwsgierig wat dichterbij gaan kijken en de boerin op de hoogte gebracht van dit heuglijke nieuws. Onze jongens kwamen ondertussen ook voor de middagpauze naar huis en hun enthousiasme moest getemperd worden of ze stonden alle 3 in de wei de lammetjes te aaien. Gelukkig hebben ze dit niet gedaan want ooien zijn gevoelig voor andere geuren, waardoor ze de lammetjes zelfs afstoten. De lammetjes werden even later voor enkele dagen op stal gezet ter bescherming tegen vossen die zo'n vers, mals kebabke euh... lammetje wel lusten. Wij lieten ons vertellen dat de betreffende wei vol met ooien stond die hoogzwanger waren. In de naburige wei worden dan weer in het voorjaar lammetjes verwacht. Al deze afleiding hield ons niet van ons werk en plots werd daar de laatste laag vernis aangebracht op het balkon. Geloof ons: dit is het mooiste balkon ter wereld... ;D. 
 
Net op tijd klaar om onze vakantie voor te bereiden. Deze begon op vrijdag namiddag, na het laatste belsignaal op de school. In de gietende regen (dat kan hier wel degelijk ook voorvallen) begaven we ons met de laatste spullen naar de auto, die we doorweekt bereikten (toch handig zo'n parkeerplek op 300m van het huis ;D). Niet getreurd want we hadden uren om te drogen op onze weg naar 'Cinque Terre'. Voor de kenners onder jullie hoeft het niet te verbazen dat de Italiaanse wegen wel eens bochtig kunnen zijn. 6 uur later kwamen we aan in ons appartement in La Spezia: een oud herenhuis met hoge plafonds en zeer ruime kamers in een vochtig mediterraans klimaat. Komende vanuit een compacte zwitserse chalet met lage plafonds in een droog bergklimaat kon het contrast bijna niet groter zijn. 
Bedoeling was om de schilderachtige dorpjes van 'Cinque Terre' te bezoeken, de omgeving wat te verkennen en de kindjes te laten spelen op het strand. Een wandeling door het stadscentrum op de eerste dag voelde voor ons nog vermoeiender dan een klim naar een berghut: zoveel prikkels die op je af komen in het drukke, gejaagde leven die een stad herbergt. Toegegeven dat we niet bepaald de mooiste plekjes van de stad bewandeld hebben. Een bezoekje aan de supermarkt liet ons toe wat prijzen te vergelijken: Zwitserland blijkt dan toch niet het dure, onbetaalbare land wat levensmiddelen betreft (of is Italië ook gewoon duur?). In de namiddag lieten we de drukte van de stad achter ons en gingen we op zoek naar een 'rustig' plaatsje aan de zee. Hier leek Portovenerre ons de geknipte plaats. Een pittoresk dorp aan de Middellandse zee met Middeleeuws Kasteel, smalle steegjes tussen de smalle, hoge, felgekleurde huizen en... een zandstrand. Wel 50m breed en vlak aan de boulevard die elke bezoeker van het dorpje moest passeren en er waren er heel wat die dag. Onze kindjes lieten het niet aan hun hart komen en bij een 22° en een heerlijk zonnetje leefden ze zich volledig uit in hun provisoire zwemkledij: hun onderbroeken natuurlijk. 
De volgende dag waren de dorpjes van 'Cinque Terre' aan de beurt. Inderdaad schilderachtige, goed bewaarde antieke dorpjes tegen steile rotskusten gebouwd. We starten in Riomaggiore om dan langs de kust naar de andere 4 dorpjes te geraken. Deze kustweg bleek echter afgesloten wegens instortingen, modderstromen, aardbevingen of misschien wel 'gewoon geen goesting om de nodige moeite te doen om het wandelpad te herstellen voor de miljoenen touristen die jaarlijks de dorpjes komen bezoeken vanwege een lakse Italiaanse houding'; wie zal het zeggen. Het zou in Zwitserland niet waar zijn :P! Wij dan maar over de heuvel, badend in het zweet, naar het volgende dorpje Manarola. Een beetje kleiner en even feeëriek. Ook de volgende ku(s)tweg bleek afgesloten dus wij terug over de heuvels naar het 3de dorpje Corniglia. Een pittige tocht, maar het voordeel als je over de heuvels gaat is dat je er het uitzicht bij krijgt. Het is wel pijnlijk duidelijk dat de wandelaars hier niet van hetzelfde niveau zijn dan deze in de alpen, getuige de inhaalakties die Jasmine uitvoerde tijdens deze bergetappe (600m naar boven en terug naar beneden)! Van al dat klauteren krijg je natuurlijk honger en die hebben we dan maar in een plaatselijke ristorante gestild. Even wat wenkbrauwen gefrons toen er noch pizza, noch lasagna besteld kon worden en toen er ineens 12,5€ aan couvert werd aangerekend, maar we lieten het niet aan ons hart komen. Met een volle tank wilden onze tocht naar het volgende dorpje aanvatten, maar toen we hoorden dat we hier 20€ voor moesten betalen (laat staan op een ezel of een paard of een quad of whatever, maar om zelf te wandelen...) bedankten we hiervoor en begaven we ons naar het treinstation. De dorpjes staan nl. allemaal in verbinding door een treinspoor, wat het iets gemakkelijker maakt. Terug in Riomaggiore aangekomen genoten we nog wat na met de voetjes in het frisse zeewater en op de tonen van de barende golven voordat we een heerlijke gezinspizza bestelden en ons terug naar het appartement begaven. 
 
Na 2 dagen zweten stond een rit langs de kust richting zuid-Frankrijk op het programma die uitmonde in het 'Parc du Verdon'; een natuurgebied gekenmerkt door een diepe cannyon en enkele meren. Onderweg stopten we nog aan een Frans rotsstrand om onze 'strandminuten/uren' wat op te krikken en doorkruisten we Monaco (hier kijk je de ogen wel uit). In de regen kwamen we in ons dwerghuisje (zie foto) aan. Na een deugddoende nachtrust stonden we onder een stralende zon op. Het Lac du Saint croix riep ons en in sneltreinvaart begaven we ons naar de oevers van het meer. Hier werden de 'stranduren' nog wat aangedikt, waarna we ons naar de 'george du Verdon' haastten in de hoop met een vaartuig de kloof te kunnen bezichtigen (jeugdsentiment ten huize Delen). Het werd een pédalo waar we met 5 inpasten. Een heerlijk tochtje langs de steile flanken van de cannyon en gelukkig weinig gelijkgezinden! Moe maar voldaan kochten we nog wat streekproducten in en gingen met zeven-mijls-laarzen terug naar het dwerghuisje. 
 
Het gemis aan familie en vrienden bleef ons echter parten spelen en ook de 'stranduren-teller' was niet hoog genoeg opgelopen. De autoritjes liepen niet zo geolied als we gewoon waren... We beslisten dan maar om in 1 ruk naar België af te reizen (een 1200 km) ipv nog 1 of 2 overnachtingen in Frankrijk te spenderen. Het begin was weer even moeilijk, maar toen de kindjes vernamen dat we een poging deden ineens naar België te rijden (hadden we nog niet verteld om op zeker te spelen) veranderde de stemming en kwam er ineens rust in de gelederen. Zeer geduldig werden de kilometers er af gereden en toen we op de Baraque de Fraitûre halt hielden voor wat anders dan een heerlijk Belgisch frietje, was het einde in zicht. Toen we eindelijk bij groegroe en grote va arriveerden was de vreugde dan ook enorm en eisten de kindjes hun grootouders meteen op natuurlijk of wat had je gedacht! Vroeger arriveren in België betekende natuurlijk ook meer tijd om met de familie samen te zijn en dit zonder planning. Voor de week erna stond er immers al voldoende op. De kindjes genoten zichtbaar van het weerzien en speelden er duchtig op los met hun neefjes en nichtjes. Een spagetti op de Sparrenlaan werd gulzig naar binnen gewerkt. Na de drukte tijdens de dag konden we ons terugtrekken in het boshuisje van moemoe en vava, waar de rust telkens wederkeerde. 
Er werd veel gewinkeld, daar dit nog altijd vertrouwder aanvoelt in België als in Zwitserland en op bepaalde gebieden er toch nog een serieus prijsverschil is, vrienden bezocht, een bezoekje gebracht aan de school, veel en lekker gegeten (te veel) en ook laat in bed gekropen wat wij niet meer gewoon zijn. De week werd afgesloten met een 'afscheidsdiner' in familiekring met heerlijke zeeuwse mosselen en versgebakken frietjes. Wat kan het leven toch mooi zijn. Voor ons starte de vaste dan ook meteen toen we terug in Zwitserland waren. 
 
Ondertussen zijn we weeral een week in ons nederig bergstulpje en hebben we de meeste Belgische virussen verteerd (waarschijnlijk hebben we ook wel wat Zwitserse virussen in België achtergelaten). De winter komt hier voelbaar dichterbij en van de mooie herfstdagen hebben we dan ook gebruik gemaakt om het brandhout op lengte te zagen, de winterbanden te monteren (lijkt ons hier geen overbodige luxe ;D), wat kleinere zaken op orde te brengen en nog eens een lange wandeling te maken. Of dat laatste was toch de bedoeling tot we Dirk en Hilde tegen het lijf liepen. Dirk is vorig jaar in december naar Grächen verhuisd nadat hij een job had gevonden bij de gotthardbaan (treinspoor tussen Zermatt en Gotthardtunnel). Hilde heeft nu ook beslist om naar Grächen te komen en heeft haar job in België hiervoor opgezegd. Dirk hebben wij al eens als kinderoppas over de vloer gehad en was zo vriendelijk om tijdens ons verlof onze sputterende, 50-jaar oude stookketel in het oog te houden. Wij zijn ontzettend blij dat we hen hebben leren kennen en er is een zekere zielsverwantschap omdat we eenzelfde keuze gemaakt hebben natuurlijk. Katleen en Hilde zijn al een samenwerking aan het uitdenken. Wat zal dat nog allemaal opleveren... 
De kindjes hebben deze week nog niet te veel school gehad, wat ze niet erg vinden. Voor Tristan was de omschakeling wel terug wat moeilijker. Ondertussen doen ze wel vrolijk alle testen mee en dit gaat al behoorlijk goed. Al moeten ze er wel harder voor werken, maar dat is op zich ook niet slecht natuurlijk. Wij zijn in ieder geval apentrots op onze 2 slingerapen en ons kleinste hangaapje!
 
 
Ciao, ade, tchüss, ...
 
Kawamitrja
Lees meer

Bezoek en opnieuw naar school!

26-08-2016 21:37
Het heeft wat op zich laten wachten, maar hier dan een overzicht van onze gasten die we deze zomer nog mochten ontvangen. Uit het oog is niet uit het hart ;D! 
 
Guy, Sara, Pieter, Bram en Daan beten in juli de spits af. 3 speelkameraadjes voor onze kindjes, daar wisten ze wel raad mee. Het hele huis, de tuin en naburige speelplaats van de school werden volop benut! Jasmine liep er soms wat verloren bij tussen al dat mannelijke geweld, maar geregeld was er toch 1 van de jongens bereid om ook haar mee op sleeptouw te nemen. Er werd ook duchtig gewandeld: Hotschhuggen, Gasenried, Zum See, Riedgletsjer. Bij deze laatste konden we het ijs aanraken en hoorde en zag je het rotspuin over het ijs naar beneden glijden/tuimelen. Indrukwekkend en tegelijkertijd ook wat gevaar uitstralend. Tristan en Bram keken dan ook goed verstopt toe vanop een veilige afstand. Aangezien het weer niet teleurstelde, stond er ook een daguitstap naar Zermatt op het programma. Hier namen we de Gornergrattrein en wandelden we naar een uitkijkpunt (+3000 m) waar je van een 360° panorama kan genieten met 29 bergtoppen boven de 4000 m. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het hier dikwijls koppenlopen is. Sara nam het bont allegaartje dan ook geamuseerd waar terwijl Jasmine telkens terug de hand van Guy opzocht. 
Het volgende weekend arriveerden nonkel Toin en tante Chris vergezeld van moemoe en vava en Steven, Marjolein en Kato. Nu hebben we wel 3 studio's om bezoek te ontvangen, maar die waren  nu toch wel overvol. Er werd dan maar tetris-gewijs gepuzzeld in onze slaapkamers, zodat het gezin Spaepen-Van Gucht nog 2 dagen kon blijven. De 'oudere garde' hield elkaar gezelschap, terwijl het jonge geweld eens naar de overkant van de vallei trok: Jungen genaamd. Een bergdorpje enkel te voet of met een kabeltje bereikbaar. Wij kozen voor het laatste, maar het werd een memorabele rit. Nog voor we goed en wel doorhadden wat er gebeurde zaten we met 4 volwassenen en 6 kinderen in het antieke bakje met als waarschuwingsbord: max 4 personen ofwel 320 kg. Toen we er boven allemaal uitkropen, werden we dan ook van deeg aangestaard. Er was een meertje met bijhorende BBQ's en picnic-tafels. Van hieruit had je een prachtig zicht op de ligging van Grächen en het Mattertal. We hadden daar gerust de hele tijd kunnen blijven (kindjes amusserden zich kostelijk met het water en een kinderkerkje), maar we deden een bloemenwandeling (bleek nogal pittig) naar een koeienstal en vonden nog wat sneeuw op onze weg. Alle kindjes deden het weer voortreffelijk en genoten zichtbaar van de avontuurlijke paden. Ondertussen was er wel een onweer genaderd, waardoor we een regenbui over ons heen kregen (gelukkig niet al te lang) en vooral was er een strakke wind opgestoken. Zo fel zelfs dat toen we de kabeltjes terug wouden nemen, deze dikwijls stil bleven hangen of zeer traag vorderden (ocharme de mensen die hier toen inzaten). Wij besloten om nog even af te wachten in het enige hotel/taverne van Jungen totdat de wind wat ging liggen. Met succes, maar het was toch een avontuurlijke rit terug naar beneden. Deze keer mochten we gelukkig met minder in het bakje zitten. 
We namen afscheid van Guy, Sara, Pieter, Bram en Daan. Jasmine was maar al te blij met haar vrouwelijke speelkameraad en Kato en Jasmine vonden elkaar dan ook goed. Steven en Marjolein hadden een zak vol gezelschapsspellen meegebracht en deze werden dan ook uitvoerig uitgetest. Het spel Dixit viel in de smaak. Vooral leuk omdat we dit met vele tesamen konden spelen en met alle leeftijden door elkaar. Naast de spellen haalde Steven af en toe zijn gitaar boven, zodat naar hartelust kon worden meegezongen (of moet ik janken zeggen ;P). Gezellig was het in ieder geval. Samen werd er nog naar Hannigalp gewandeld om daar in de speeltuin met de banden van de bobsleebaan te gaan. Toch niet zonder gevaar, hebben Steven en Kato jammer genoeg kunnen ondervinden. De tijd vloog weer voorbij en voor we het wisten moesten we ook afscheid nemen van Steven, Marjolein en Kato. 
We waren heel blij dat moemoe en vava in tussentijd zo goed zorg hadden gedragen voor nonkel Toin en tante Chris. Tijd nu om nog wat dingetjes samen te doen. Onze kindjes mochten om beurten mee met de wandelingen, waar ze voor stonden te springen want er werd geregeld gepauseerd in een caféetje met de nodige lekkernijen als gevolg. 's Avonds haalde Toin zijn sterrenkijker boven. 1 avond mochten de jongens langer opblijven om ook eens mee te kijken. Er werd gezocht naar berghutten en de bergtopjes werden zorgvuldig bestudeerd terwijl we wachtten op de maan en de eerste sterren. Het bleek eindeloos te duren, maar het wachten werd beloond. Daar kwam eindelijk de maan tevoorschijn van achter de bergen. De kraters konden duidelijk herkend worden. Even later kwam het eerste lichtje tevoorschijn. Na nauwkeurig afstelwerk van Toin, bleek het om Jupiter te gaan. 3 van de 4 manen waren als puntjes te herkennen rond de planeet. Geluk gehad dus! Daar verscheen een volgend lichtpuntje. Weer stelde Toin scherp en blek het om Saturnus te gaan. De bol met de schuine ring waren te herkennen. Dubbel geluk gehad!! Na deze magische avond, was het ook bijna tijd geworden om afscheid te nemen van Moemoe, vava, nonkel Toin en tante Chris... 
In tussentijd waren Annelies, Noor, Vera, Wouter en Marie vertrokken naar het verre Zwitserland. Hiervoor mochten zij beroep doen op de auto van Elke, die zelf met haar gezin enkele dagen later zou arriveren. Ver bleek het te zijn, want net voor de Zwitserse grens begon de auto rare kuren te verkopen. Daar stonden onze moedige reizigers in panne langs de Duitse snelweg. Verder rijden was geen optie, dus maar wachten op de wegenhulp. De auto moest naar een garage voor herstelling. In afwachting van een oplossing werden ze naar een naburig hotel gebracht om de nacht door te brengen. Voor Vera bood zich een oplossing aan, wanneer haar stiefvader verlof regelde, de auto in sprong en hen tegemoet kwam. Voor Annelies en Noor kwam deze onverwachte hulp er spijtig genoeg niet en er zat niets anders op dan terug naar huis te keren. Gelukkig waren moemoe en vava onderweg naar België en konden zij Annelies en Noor onderweg oppikken. 
Vera, Wouter, Marie en Paul arriveerden laat op de avond en volledig murw geslagen. Een nachtrust waren ze een beetje opgekikkerd om aan de vakantie te beginnen. Even later arriveerden Elke, Hendrik, Korneel, Pepijn en Mies. Zo werd het dus een kleine klas- of snorrenreünie... Er werd nog duchtig nagepraat over het autoincident, maar dit werd stilaan naar de achtergrond geschoven om te kunnen genieten van de omgeving en van elkaar. De jongens hoefden geen introductie; die vonden elkaar blindelings terug. Jasmine die was dan weer reuzeblij dat er ook een speelkameraadje voor haar bij was, zelfs 2 deze keer! Tussen het ravotten door werd er ook vaak de kinderversie van kolonisten van Catan gespeeld. Een voltreffer! We verkenden 'Robi's spielplatz', een buitenspeeltuin waar ook een hoogteparcours aanwezig was. Daar hadden de jongens wel zin in, behalve Mischa die het vanop een afstand bekeek en dan maar aanwijzingen gaf (ondertussen heeft Mischa het parcours ook ontdekt en klimt, glijdt nu ook zonder vrees door de bomen). Samen met de grootste kinderen werd er ook naar de Riedgletsjer gewandeld. Ook deze keer bereikten we het ijs, waar het steenpuin naar beneden gleed/rolde, maar deze keer was er ook een ijsgrot ontstaan. Cool, in beide betekenissen van het woord! De bobsleebaan boven aan Hannigalp werd nog een keer ingenomen door de Belgische jeugd (nederlands is daar wel meer de voertaal). Elke en Hendrik verwenden ons nog met overheerlijke pannenkoeken ter ere van hun 10 de huwelijksverjaardag, we smeedden nog plannen om voor Vera een geschikte partner te vinden en voor we het goed en wel doorhadden, moesten Elke, Hendrik, Korneel, Pepijn en Mies al terug vertrekken.  Vera trakteerde alle kindjes nog op een grimmage, waarna de zombi's, kikker en nog andere rare snuiters mee naar hotschhuggen wandelden. Voor Wouter en Tristan was het nog niet genoeg. Zij gingen nog langs het 'kamp' (omgevallen boom met vele takken) em bouwden nog een brug over 1 van de suones (irrigatiekanaaltje voor de boeren). Nu moesten ook onze laatste gasten van Juli vertrekken. 
2 weken scheidden ons nu van het volgende bezoek. Op 1 augustus mochten we voor het eerst de Zwitserse nationale feestdag van dichtbij meemaken met het nodige vuurwerk. Er werd achteraf gezegd dat dit nog wel meeviel; wij houden ons hart al vast voor nieuwjaar... 
Daar kwamen Els, Rune en Finn al aangereden en toen was er terug curryketchup in huis (kennen alleen tomatenketchup in Zwitserland) en nog andere Belgische lekkernijen. Er werden Pokémons gevangen, spelletjes gespeeld, geBBQ'ed, bosbessen geplukt en uitstapjes gedaan. Ticket to ride viel wel in de smaak, net als starwarsmonopoly en de gewone kolonisten. Het hoogteparcours werd nogmaals aangesneden (dit keer dus met Mischa) net als de bobsleebaan bovenaan Hanigalp. Deze keer liet het weer het toe om van het uitzicht op het saasdal en de Aletsjgletsjer te genieten. Op de weg hiernaartoe versperden steenbokken de weg. Deze blijken alles behalve schuw. Wat had je gedacht met zulke hoorns. Toen we terug kwamen van de Riedgletsjer merkten we vele bosbessen op. Op een regenachtige dag werden er dan ook 100den bessen geplukt waarna Els deze vakkundig verwerkte tot confituur. Heerlijk! De Schweizer feuerstellen werden uitgetest en goed bevonden. Op een zonnige, maar frissere dag waagden we onze kans om Briggerbad te bezoeken (openluchtzwembad). Het bleek idd wat frisjes, maar het water wordt aangenaam warm gehouden door de warmwaterbron. Een reuzelange glijbaan, wildwaterbad en duikrots werden door Rune, Finn en Tristan opgezocht. Mischa hield zijn zus gezelschap in het kinderpretbad. 
Opnieuw verschenen daar moemoe en vava aan de horizon en deze keer brachten zij volk uit de Mezenstraat mee: Michiel. Ook dit was weer een leuk weerzien met onze kindjes. Michiel ontpopte zich tot vijverontwikkelaar en in een mum van tijd stroomde er terug water in onze vijver. Er werd zelfs een riviertje door onze groententuin aangelegd, waardoor deze eindelijk eens voldoende water konden opslorpen ;D! Met heel de bende werd er op een stralend blauwe dag naar Zermatt gegaan om ook ditmaal de 29 4000'ers te gaan bewonderen op de Gornergrat. Missie volbracht en vele stenen rijker! Meteen het laaste wapenfeit van Els Rune en Finn. Ze waren nog maar net terug in België aangekomen, toen wij hier 's avonds werden opgeschrikt door luide knallen. Bleek om vuurwerk te gaan van het beachevent op het dorpsplein. Kosten nog moeite bespaard en wij hebben kunnen genieten van een mooie voorstelling. 
Terwijl vava zich bezighield met het opknappen van hun studio, wachtte Michiel geduldig op de terugkomst van Mischa en Tristan van school, want die was ondertussen terug begonnen (di 16 aug al). Jasmine vond het niet erg en probeerde Michiel tijdens deze momenten voor zich te winnen met wisselend succes. Voor Mischa en Tristan was het een leuke afleiding, want voor hen was het begin niet echt gemakkelijk met focus op de taal leren. Ze krijgen 4 extra uren per week Duits voor fremdsprache. Wat dus ook betekent dat ze nog niet met alles kunnen meedoen, maar is de enige manier om zo snel mogelijk mee te zijn. De momenten dat ze thuis waren werd er dan ook (naast huiswerk maken natuurlijk) uitgelaten gespeeld met Michiel. Voor ze het wisten was de week om en was het tijd om naar België te vertrekken om het doopfeest van Rein (metekind van Katleen) bij te wonen! Aangezien het doopfeest op zondag was, hadden we toch maar een vakantieverzoek ingediend bij de school, zodat we maandag pas moesten terugkeren. Zonder probleem. Zaterdag werd het 10-jarig jubileum van Elke en Hendrik gevierd, dus dat kwam perfect uit. Heel leuk om alle vrienden van school nog eens te ontmoeten net als de familieleden en vrienden op het doopfeest! 
Maar een weekend is maar kort... Dus onze kindjes zaten al snel terug op de schoolbanken. Ondertussen zijn ze een 4-tal weken ver en gaan ze nog altijd gezwind en blij naar school (we bewonderen hun moed). Al moet gezegd dat Tristan zo nu en dan een moeilijk momentje heeft. Naast Duits moet Mischa nu ook al Frans leren, maar dit wordt spelenderwijs vanuit het Duits aamgeleerd. Is dus vrij moeilijk wanneer je het Duits nog niet onder de knie hebt, maar zowel Mischa als Tristan maken vorderingen en beginnen stilaan Duits te spreken of toch iets wat er op trekt. Tristan heeft voor zijn verjaardag 2 klasgenootjes uitgenodigd en was in zijn gekende nonchalante, uitbundige stijl aan het communiceren. Zelfs Engels werd er bijgesleurd, maar het belangrijkste van al: hij maakt zichzelf duidelijk zonder bang te zijn net als Mischa. Iets wat wij ook geleerd hebben tijdens onze lange reis. Gewoon spreken en als je het allebei wil, dan zal je elkaar wel verstaan! 
 
De laatste week van oktober zijn wij terug in België en dit keer voor een week hopelijk. Diegenen die weten wat we dan kunnen doen, laat het maar weten, zodat we onze week kunnen inplannen... Wij zullen zelf ook wel eens polsen wat er dan allemaal op het programma staat of wat we kunnen organiseren. 
 
Waar wij wel van verschoten zijn is het feit dat iedereen schijnbaar zonder moeite tegen het ijskoude gletsjerwater kan. Getuige de bezoekjes aan de Kneippe en aan de Riedgletsjer. Hopelijk heeft dit ertoe bijgedragen dat jullie geen zere voeten hebben overgehouden aan jullie bezoek. Bedankt voor al jullie attenties, maar in het bijzonder voor de onvergetelijke momenten die we samen hebben kunnen beleven. Wij hebben ervan genoten (al hebben we achteraf zeker ook van de teruggekeerde rust genoten ;D) en wij kijken uit naar jullie volgende bezoek! 
Het heeft wat op zich laten wachten, maar hier dan een overzicht van onze gasten die we deze zomer nog mochten ontvangen. Uit het oog is niet uit het hart ;D! 
 
Guy, Sara, Pieter, Bram en Daan beten in juli de spits af. 3 speelkameraadjes voor onze kindjes, daar wisten ze wel raad mee. Het hele huis, de tuin en naburige speelplaats van de school werden volop benut! Jasmine liep er soms wat verloren bij tussen al dat mannelijke geweld, maar geregeld was er toch 1 van de jongens bereid om ook haar mee op sleeptouw te nemen. Er werd ook duchtig gewandeld: Hotschhuggen, Gasenried, Zum See, Riedgletsjer. Bij deze laatste konden we het ijs aanraken en hoorde en zag je het rotspuin over het ijs naar beneden glijden/tuimelen. Indrukwekkend en tegelijkertijd ook wat gevaar uitstralend. Tristan en Bram keken dan ook goed verstopt toe vanop een veilige afstand. Aangezien het weer niet teleurstelde, stond er ook een daguitstap naar Zermatt op het programma. Hier namen we de Gornergrattrein en wandelden we naar een uitkijkpunt (+3000 m) waar je van een 360° panorama kan genieten met 29 bergtoppen boven de 4000 m. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het hier dikwijls koppenlopen is. Sara nam het bont allegaartje dan ook geamuseerd waar terwijl Jasmine telkens terug de hand van Guy opzocht. 
 
Het volgende weekend arriveerden nonkel Toin en tante Chris vergezeld van moemoe en vava en Steven, Marjolein en Kato. Nu hebben we wel 3 studio's om bezoek te ontvangen, maar die waren  nu toch wel overvol. Er werd dan maar tetris-gewijs gepuzzeld in onze slaapkamers, zodat het gezin Spaepen-Van Gucht nog 2 dagen kon blijven. De 'oudere garde' hield elkaar gezelschap, terwijl het jonge geweld eens naar de overkant van de vallei trok: Jungen genaamd. Een bergdorpje enkel te voet of met een kabeltje bereikbaar. Wij kozen voor het laatste, maar het werd een memorabele rit. Nog voor we goed en wel doorhadden wat er gebeurde zaten we met 4 volwassenen en 6 kinderen in het antieke bakje met als waarschuwingsbord: max 4 personen ofwel 320 kg. Toen we er boven allemaal uitkropen, werden we dan ook van deeg aangestaard. Er was een meertje met bijhorende BBQ's en picnic-tafels. Van hieruit had je een prachtig zicht op de ligging van Grächen en het Mattertal. We hadden daar gerust de hele tijd kunnen blijven (kindjes amusserden zich kostelijk met het water en een kinderkerkje), maar we deden een bloemenwandeling (bleek nogal pittig) naar een koeienstal en vonden nog wat sneeuw op onze weg. Alle kindjes deden het weer voortreffelijk en genoten zichtbaar van de avontuurlijke paden. Ondertussen was er wel een onweer genaderd, waardoor we een regenbui over ons heen kregen (gelukkig niet al te lang) en vooral was er een strakke wind opgestoken. Zo fel zelfs dat toen we de kabeltjes terug wouden nemen, deze dikwijls stil bleven hangen of zeer traag vorderden (ocharme de mensen die hier toen inzaten). Wij besloten om nog even af te wachten in het enige hotel/taverne van Jungen totdat de wind wat ging liggen. Met succes, maar het was toch een avontuurlijke rit terug naar beneden. Deze keer mochten we gelukkig met minder in het bakje zitten. 
 
We namen afscheid van Guy, Sara, Pieter, Bram en Daan. Jasmine wilde eerst nog met ze meerijden maar was gelukkig erg blij met haar vrouwelijke speelkameraad en Kato en Jasmine vonden elkaar dan ook goed. Steven en Marjolein hadden een zak vol gezelschapsspellen meegebracht en deze werden dan ook uitvoerig uitgetest. Het spel Dixit viel in de smaak. Vooral leuk omdat we dit met vele tesamen konden spelen en met alle leeftijden door elkaar. Naast de spellen haalde Steven af en toe zijn gitaar boven, zodat naar hartelust kon worden meegezongen (of moet ik janken zeggen ;P). Gezellig was het in ieder geval. Samen werd er nog naar Hannigalp gewandeld om daar in de speeltuin met de banden van de bobsleebaan te gaan. Toch niet zonder gevaar, hebben Steven en Kato jammer genoeg kunnen ondervinden. De tijd vloog weer voorbij en voor we het wisten moesten we ook afscheid nemen van Steven, Marjolein en Kato. 
We waren heel blij dat moemoe en vava in tussentijd zo goed zorg hadden gedragen voor nonkel Toin en tante Chris. Tijd nu om nog wat dingetjes samen te doen. Onze kindjes mochten om beurten mee met de wandelingen, waar ze voor stonden te springen want er werd geregeld gepauseerd in een caféetje met de nodige lekkernijen als gevolg. 's Avonds haalde Toin zijn sterrenkijker boven. 1 avond mochten de jongens langer opblijven om ook eens mee te kijken. Er werd gezocht naar berghutten en de bergtopjes werden zorgvuldig bestudeerd terwijl we wachtten op de maan en de eerste sterren. Het bleek eindeloos te duren, maar het wachten werd beloond. Daar kwam eindelijk de maan tevoorschijn van achter de bergen. De kraters konden duidelijk herkend worden. Even later kwam het eerste lichtje tevoorschijn. Na nauwkeurig afstelwerk van Toin, bleek het om Jupiter te gaan. 3 van de 4 manen waren als puntjes te herkennen rond de planeet. Geluk gehad dus! Daar verscheen een volgend lichtpuntje. Weer stelde Toin scherp en blek het om Saturnus te gaan. De bol met de schuine ring waren te herkennen. Dubbel geluk gehad!! Na deze magische avond, was het ook bijna tijd geworden om afscheid te nemen van Moemoe, vava, nonkel Toin en tante Chris... 
 
In tussentijd waren Annelies, Noor, Vera, Wouter en Marie vertrokken naar het verre Zwitserland. Hiervoor mochten zij beroep doen op de auto van Elke, die zelf met haar gezin enkele dagen later zou arriveren. Ver bleek het te zijn, want net voor de Zwitserse grens begon de auto rare kuren te verkopen. Daar stonden onze moedige reizigers in panne langs de Duitse snelweg. Verder rijden was geen optie, dus maar wachten op de wegenhulp. De auto moest naar een garage voor herstelling. In afwachting van een oplossing werden ze naar een naburig hotel gebracht om de nacht door te brengen. Voor Vera bood zich een oplossing aan, wanneer haar stiefvader verlof regelde, de auto in sprong en hen tegemoet kwam. Voor Annelies en Noor kwam deze onverwachte hulp er spijtig genoeg niet en er zat niets anders op dan terug naar huis te keren. Gelukkig waren moemoe en vava onderweg naar België en konden zij Annelies en Noor onderweg oppikken. 
Vera, Wouter, Marie en Paul arriveerden laat op de avond en volledig murw geslagen. Een nachtrust waren ze een beetje opgekikkerd om aan de vakantie te beginnen. Even later arriveerden Elke, Hendrik, Korneel, Pepijn en Mies. Zo werd het dus een kleine klas- of snorrenreünie... Er werd nog duchtig nagepraat over het autoincident, maar dit werd stilaan naar de achtergrond geschoven om te kunnen genieten van de omgeving en van elkaar. De jongens hoefden geen introductie; die vonden elkaar blindelings terug. Jasmine die was dan weer reuzeblij dat er ook een speelkameraadje voor haar bij was, zelfs 2 deze keer! Tussen het ravotten door werd er ook vaak de kinderversie van kolonisten van Catan gespeeld. Een voltreffer! We verkenden 'Robi's spielplatz', een buitenspeeltuin waar ook een hoogteparcours aanwezig was. Daar hadden de jongens wel zin in, behalve Mischa die het vanop een afstand bekeek en dan maar aanwijzingen gaf (ondertussen heeft Mischa het parcours ook ontdekt en klimt, glijdt nu ook zonder vrees door de bomen). Samen met de grootste kinderen werd er ook naar de Riedgletsjer gewandeld. Ook deze keer bereikten we het ijs, waar het steenpuin naar beneden gleed/rolde, maar deze keer was er ook een ijsgrot ontstaan. Cool, in beide betekenissen van het woord! De bobsleebaan boven aan Hannigalp werd nog een keer ingenomen door de Belgische jeugd (nederlands is daar wel meer de voertaal). Elke en Hendrik verwenden ons nog met overheerlijke pannenkoeken ter ere van hun 10 de huwelijksverjaardag, we smeedden nog plannen om voor Vera een geschikte partner te vinden en voor we het goed en wel doorhadden, moesten Elke, Hendrik, Korneel, Pepijn en Mies al terug vertrekken.  Vera trakteerde alle kindjes nog op een grimmage, waarna de zombi's, kikker en nog andere rare snuiters mee naar hotschhuggen wandelden. Voor Wouter en Tristan was het nog niet genoeg. Zij gingen nog langs het 'kamp' (omgevallen boom met vele takken) em bouwden nog een brug over 1 van de suones (irrigatiekanaaltje voor de boeren). Nu moesten ook onze laatste gasten van Juli vertrekken. 
 
2 weken scheidden ons nu van het volgende bezoek. Op 1 augustus mochten we voor het eerst de Zwitserse nationale feestdag van dichtbij meemaken met het nodige vuurwerk. Er werd achteraf gezegd dat dit nog wel meeviel; wij houden ons hart al vast voor nieuwjaar... 
 
Daar kwamen Els, Rune en Finn al aangereden en toen was er terug curryketchup in huis (kennen alleen tomatenketchup in Zwitserland) en nog andere Belgische lekkernijen. Er werden Pokémons gevangen, spelletjes gespeeld, geBBQ'ed, bosbessen geplukt en uitstapjes gedaan. Ticket to ride viel wel in de smaak, net als starwarsmonopoly en de gewone kolonisten. Het hoogteparcours werd nogmaals aangesneden (dit keer dus met Mischa) net als de bobsleebaan bovenaan Hanigalp. Deze keer liet het weer het toe om van het uitzicht op het saasdal en de Aletsjgletsjer te genieten. Op de weg hiernaartoe versperden steenbokken de weg. Deze blijken alles behalve schuw. Wat had je gedacht met zulke hoorns. Toen we terug kwamen van de Riedgletsjer merkten we vele bosbessen op. Op een regenachtige dag werden er dan ook 100den bessen geplukt waarna Els deze vakkundig verwerkte tot confituur. Heerlijk! De Schweizer feuerstellen werden uitgetest en goed bevonden. Op een zonnige, maar frissere dag waagden we onze kans om Briggerbad te bezoeken (openluchtzwembad). Het bleek idd wat frisjes, maar het water wordt aangenaam warm gehouden door de warmwaterbron. Een reuzelange glijbaan, wildwaterbad en duikrots werden door Rune, Finn en Tristan opgezocht. Mischa hield zijn zus gezelschap in het kinderpretbad. 
Opnieuw verschenen daar moemoe en vava aan de horizon en deze keer brachten zij volk uit de Mezenstraat mee: Michiel. Ook dit was weer een leuk weerzien met onze kindjes. Michiel ontpopte zich tot vijverontwikkelaar en in een mum van tijd stroomde er terug water in onze vijver. Er werd zelfs een riviertje door onze groententuin aangelegd, waardoor deze eindelijk eens voldoende water konden opslorpen ;D! Met heel de bende werd er op een stralend blauwe dag naar Zermatt gegaan om ook ditmaal de 29 4000'ers te gaan bewonderen op de Gornergrat. Missie volbracht en vele stenen rijker! Meteen het laaste wapenfeit van Els Rune en Finn. Ze waren nog maar net terug in België aangekomen, toen wij hier 's avonds werden opgeschrikt door luide knallen. Bleek om vuurwerk te gaan van het beachevent op het dorpsplein. Kosten nog moeite bespaard en wij hebben kunnen genieten van een mooie voorstelling. 
 
Terwijl vava zich bezighield met het opknappen van hun studio, wachtte Michiel geduldig op de terugkomst van Mischa en Tristan van school, want die was ondertussen terug begonnen (di 16 aug al). Jasmine vond het niet erg en probeerde Michiel tijdens deze momenten voor zich te winnen met wisselend succes. Voor Mischa en Tristan was het een leuke afleiding, want voor hen was het begin niet echt gemakkelijk met focus op de taal leren. Ze krijgen 4 extra uren per week Duits voor fremdsprache. Wat dus ook betekent dat ze nog niet met alles kunnen meedoen, maar is de enige manier om zo snel mogelijk mee te zijn. De momenten dat ze thuis waren werd er dan ook (naast huiswerk maken natuurlijk) uitgelaten gespeeld met Michiel. Voor ze het wisten was de week om en was het tijd om naar België te vertrekken om het doopfeest van Rein (metekind van Katleen) bij te wonen! Aangezien het doopfeest op zondag was, hadden we toch maar een vakantieverzoek ingediend bij de school, zodat we maandag pas moesten terugkeren. Zonder probleem. Zaterdag werd het 10-jarig jubileum van Elke en Hendrik gevierd, dus dat kwam perfect uit. Heel leuk om alle vrienden van school nog eens te ontmoeten net als de familieleden en vrienden op het doopfeest! 
Maar een weekend is maar kort... Dus onze kindjes zaten al snel terug op de schoolbanken. Ondertussen zijn ze een 4-tal weken ver en gaan ze nog altijd gezwind en blij naar school (we bewonderen hun moed). Al moet gezegd dat Tristan zo nu en dan een moeilijk momentje heeft. Naast Duits moet Mischa nu ook al Frans leren, maar dit wordt spelenderwijs vanuit het Duits aamgeleerd. Is dus vrij moeilijk wanneer je het Duits nog niet onder de knie hebt, maar zowel Mischa als Tristan maken vorderingen en beginnen stilaan Duits te spreken of toch iets wat er op trekt. Tristan heeft voor zijn verjaardag 2 klasgenootjes uitgenodigd en was in zijn gekende nonchalante, uitbundige stijl aan het communiceren. Zelfs Engels werd er bijgesleurd, maar het belangrijkste van al: hij maakt zichzelf duidelijk zonder bang te zijn net als Mischa. Iets wat wij ook geleerd hebben tijdens onze lange reis. Gewoon spreken en als je het allebei wil, dan zal je elkaar wel verstaan! 
 
De laatste week van oktober zijn wij terug in België en dit keer voor een week hopelijk. Diegenen die weten wat we dan kunnen doen, laat het maar weten, zodat we onze week kunnen inplannen... Wij zullen zelf ook wel eens polsen wat er dan allemaal op het programma staat of wat we kunnen organiseren. 
 
Waar wij wel van verschoten zijn is het feit dat iedereen schijnbaar zonder moeite tegen het ijskoude gletsjerwater kan. Getuige de bezoekjes aan de Kneippe en aan de Riedgletsjer. Hopelijk heeft dit ertoe bijgedragen dat jullie geen zere voeten hebben overgehouden aan jullie bezoek. Bedankt voor al jullie attenties, maar in het bijzonder voor de onvergetelijke momenten die we samen hebben kunnen beleven. Wij hebben ervan genoten (al hebben we achteraf zeker ook van de teruggekeerde rust genoten ;D) en wij kijken uit naar jullie volgende bezoek! 
 

Kawamitrja

Lees meer

`juli

01-08-2016 16:14

Salu,

Vandaag is het nationale feestdag in Zwitserland. Dat betekent voor ons vooral dat we straks gaan genieten van het vuurwerk op het dorpsplein en rondom in de bergen. En hoog tijd om nog eens een verslagje te doen op onze blog.

Ondertussen met onze Sweizer laptop, met qwerty toetsen. Dus qls er rqre winnen tussen stqqn, weet je bij dewe waarom ;-)

Op 6 juli zijn onze eerste gasten op bezoek gekomen en is voor mij tevens het werkleven hier begonnen.Juli werd een drukke maar gezellige maand met veel vrienden op bezoek. daarnaast was het voor mij ook een spannende en soms wat stresserende maand met de nieuwe job.

 

Op 5 minuten wandelen van thuis is mijn werkplaats, restaurant `walliserkanne`. Ik werk er in de voormiddag als poetshulp en `s avonds in de keuken. Het restaurant is volgens ons het beste van Grächen en omstreken ;-) en de lat ligt dan ook hoog. In de keuken heb ik nog heel heel veel te leren. deze maand heb ik vooral kennis gemaakt met alle verschillende ijscoupes en hoe ik deze fatsoenlijk en snel in een coupe smijt, slaatjes dresseren en natuurlijk ook de afwasmachine.

De afwasmachine doet denken aan degene van het locomotiefje, ziese waar een ouderwerking al niet goed voor is. alleen het keuvelen ontbreekt en het tempo ligt wat hoger. Terwijl ik zit te prutsen bij het ijs, stapelt de afwas zich in geen tijd op tot alles prop vol staat.

Als je dan bekijkt wat het ervaren keukenpersoneel op een avond verzet aan werk, voelde ik me toch echt een groentje. Daarnaast is er ook een zekere taalbarrière. De communicatie wat betreft werk gaat vlot maar als de collega's onderling praten versta ik er bijna geen jota van.

mijn eigen duits wordt wel beter al moet ik met mijn portugese collega een beetje opletten dat ik haar rommelig mengtaaltje niet oppik. ik betrap mezelf er al op dat ik er zinnen uitslaag als 'ich oben gehen' das nicht gut ;-) 

De laatste week is het 'echte' zomerseizoen volop begonnen en is het dus super druk wat betekent elke avond en elke morgend komen werken. 7 op 7. Deze week geen vrije dag... Het is wel wennen aan dat ritme. De rustige avonden (kindjes in bed, tijd voor elkaar en onszelf) zijn verdwenen en nu is het de namiddag dat er rust gevonden moet worden. Voordeel is dat ik zo nog voldoende tijd heb voor de kindjes, nadeel is wat minder voor mezelf.

Toch, het geeft een leuke sfeer om samen in de keuken te zwoegen om alles klaar te hebben voor een heleboel gasten. de tijd vliegt het is kei hard werken maar op het einde van de avond is er een voldaan gevoel en wordt er gezellig afgesloten. iedereen is beleefd en vriendelijk. bijna geen geroep maar wel heel veel danke und bitte.

In de zomer is het zo enkele weken druk, de winter (3à4 maanden) is nog drukker maar er zijn genoeg maanden met weinig werk dus de eindbalans kunnen we pas opmaken na een jaar ofzo.

Mijn bazin Sara helpt de jongens met hun Duits en mijn collega Anna heeft me uitgenodigd om samen naar de speeltuin te gaan in de vrije namiddagen. Het is leuk om in een vriendelijk en betrokken team terrecht te komen. 

het verslag over de ONTSPANNING (bezoek) volgt, bijna tijd voor de avondshift.

lieber Grüss

 

Lees meer

Blitzkrieg in... euh blitzbezoek aan België en zoveel meer

03-07-2016 08:51

Begin juni maakten we nog een uitstapje naar de achterburen van Grächen nl. Saas Fee, maar geen sprookjesfiguren tegengekomen :p. Wel verschillende diertjes zoals berggemsen en murmeldiertjes. Heel leuk om bezig te zien. Het was er nog rustig, want naast Zermat is dit het 2de mekka voor de toeristen in de Wallisser Alpen met zomerskigebied en verschillende gletsjers. Een half uur rijden vanuit Grächen dus een ideale daguitstap! 


De 2de week van juni kwamen moemoe en vava terug op bezoek. Net op tijd voor Tristan zijn ABC-fest mee te vieren. Er werden gedichtjes en raadseltjes voorgedragen door de 1ste klassers, daarna werden 3 creatieve standjes bezocht, waarna het tijd was voor een ontbijt. Ondanks zijn korte inwerkperiode deed Tristan al aardig mee. Ze konden de teksten van tevoren al eens oefenen, maar dan noch klonk het echt al Duits. 


Na het feest was het tijd voor mama, papa en Jasmine om naar België te vertrekken; moemoe en vava zorgden voor Mischa en Tristan, zodat ze naar school konnen gaan (en zij vonden dat allerminst erg!) Voor de 1ste keer reden we over Frankrijk om vooral de route eens te verkennen voor de terugtocht op vrijdag. Vrijdag gaat in Duitsland nl. steevast gepaard met files (en geen gewone; zelf al aan de lijven ondervonden). Leuke alternatieve route met stukken waar de snelweg plots overgaat in een hoofdweg of aotoweg, maar er kan steeds 90 of 110 km/h gereden worden en er zijn geen ronde punten of verkeerslichten dus schiet wel goed op. Veel meer groen te zien en steeds een heuvelachtig landschap op de achtergrond. De péage (13€) en de noodzakelijke stops hiervoor moet je er wel bij nemen. Cash geld (€) of een kredietkaart zijn noodzakelijk. Met onze Zwitserse Franken en onze bankkaart geraakten we nergens. Gelukkig hadden we nog wat euromuntjes in de auto liggen en konden we bij een wegrestaurant nog wat meer Euro's bemachtigen ;D! 


Onze planning voor de 2-daagse: nee, die zou iedereen alleen maar stress bezorgen :p! Het werd een druk gevuld schema met de nodige ontspanning erbij, zoals een heerlijk brunchke, een après Duits examen, bijpraten op de Hayroad, de Sparrenlaan en de Prinsenlaan. Vrijdag ochtend werd de VW transporter van Bert ingeladen om de 'grote' verhuis te doen. Vooral de grote tafel moest en zou hier geraken; missie volbracht ondertussen! Om 11 werden we nog bij de notaris verwacht voor ondertekenen van de verkoopsakte, waarna we nog een lekker Belgisch frietje gingen steken (bleek een frietchinees en niet van de beste dus...) alvorens de terugweg aan te vatten. Bert en Vera waren ondertussen al onderweg. We kwamen wat fille tegen, maar viel al bij al wel mee! 


Na een korte nachtrust werd de volgende ochtend alles uitgeladen en door de wei naar beneden gebracht. Hierbij VIEL wel op dat er zich een gevaarlijke bocht op het weipadje bevond. Gepaste signalisatie wordt nog aangebracht voor toekomstige gebruikers ;D! Na de inspanning was het tijd voor de ontspanning: een bezoekje aan de alpaufzug (koeien die na een lange winter op stal samen gezet worden in een wei; geloof het of niet, maar die vechten als stieren) en een wandeling naar de Riedgletsjer. De volgende ochtend gingen Bert, Vera, Mischa en Tristan al vroeg op pad voor een fitometer. Na een stevig ontbijt vertrokken Vera en Bert terug naar huis. Eeuwige dank voor jullie hulp bij onze verhuis! 


Stilaan kwam het einde van het schooljaar in zicht. Op vrijdag 24 juni werd het jaar afgesloten met een halve dag. De dag ervoor hadden ze nog een daguitstap gemaakt naar 'de Saas-dorpjes'. Met heerlijk zomerweer werd het een geslaagde onderneming. Ondertussen waren Jeroen, Vicky, Kobe en Lander gearriveerd om een 2de deel van hun reis aan te vatten na een bezoek aan carcaçonne. Zij brachten stralend weer mee, zodat in grächen ook de zomer werd ingezet! We keken samen naar de laatste wedstrijd van Ibracadabra als Zweeds international ;D. Ook maakten we een wandeling naar Gasenried, waar we een glimp van de gletsjer konden opvangen. Kobe volgde gezwind in het spoor van Jasmine (zij zijn nagenoeg even oud). Een paar moeilijke momenten, maar voor een eerste lange wandeling ging dit niet slecht bij de jonge man. Lander mocht op de rug, waar hij het best naar zijn zin had. Verder werd er nog geBBQ'ed en ontdekten we een openluchtzwembad in Visp. Bij 33° was deze afkoeling meer dan welkom! We leerden ook de bio-alternatieve kookkunsten van Vicky kennen, waar Wart tot ieders grote verbazing vrolijk van mee proefde. Enige minpuntje was de nachtbrakerij van de jonge snaken (en het klimmen en dalen misschien; wie verzint toch zoiets in de bergen :p). Wie dacht dat de frisse berglucht altijd garant stond voor een heerlijke nachtrust, komt bij deze bedrogen uit. Hopelijk is iedereen ten huize Craens-Audenaert ondertussen gerecupereerd en terug in zijn normale doen! Bedankt voor jullie bezoek. We hopen dat jullie er toch van genoten hebben ondanks dat het niet jullie eerste keus vakantiebestemming is. Wij vonden het in ieder geval reuzefijn om jullie terug te zien! 


Ondertussen zijn de werken aan de 2de studio beneden begonnen. Schilderwerken, vloeren, meubels opfrissen en afwerken. Tegelijkertijd weten de kindjes met al hun vrije tijd niet altijd wat te doen. Nog een paar dagen en dan komen de volgende bezoekers langs. Dan staken we de werken en maken we weer alle tijd vrij voor de kindjes en een leuke tijd beleven met onze gasten. Enige nadeel is dat Katleen begint te werken. Het zal dus afwachten worden wat dit allemaal teweeg zal brengen...


De Rode Duivels hebben het spijtig genoeg laten afweten, ondanks onze voetbaltaart die we aan de vooravond hebben aangesneden (zie foto's). Niet getreurd, er doen ook belgen mee in de Tour de France en op Wimbledon gaan we misschien nog de meeste overwinningen zien van een Belg!


 

Iedereen een prettige vakantie-periode gewenst in de mate van het mogelijke natuurlijk!

 

Kawamitrja

Lees meer

Onze 1ste speelgast

04-06-2016 22:06

Een nieuwe mijlpaal in ons nog jonge Zwitserse avontuur: vandaag hebben we onze 1ste speelgast over de vloer gekregen! 

Tijdens onze tocht naar de winkel kwam Tristan zijn klasgenootje Jonas tegen. Zijn moeder was die ochtend blijkbaar aan het werk in de winkel. Na een korte kennismaking en samen met onze inkopen vetrokken wij terug naar huis. Jonas bleef echter de hele tijd aan onze zijde en stelde op eigen houtje voor dat Tristan bij hem mocht komen spelen. Aangezien zijn mama en papa niet thuis waren (maar wel zijn grootvader en Gotti, vernamen we) bedankten we hiervoor, maar stelden voor dat hij mee naar ons huis kwam. Jonas op zijn fiets terug naar zijn mama en onze eerste visite was een feit! 

Onze 3 kindjes waren door het dolle heen met deze onaangekondigde gast (Mischa en Tristan hebben samen les en Jonas is dus ook een bekende voor Mischa). Eens iets anders dan met mama en pap thuis zitten. Er werd vogele pik gespeeld, wat gedronke, met Jonas zijn mountainbike geëxperimenteerd in de tuin en even later stonden ze samen te voetballen op de speelplaats van de school (zeer interessant zo'n school naast het huis die dan ook nog geen poorten heeft om te sluiten!). Om 5 voor 12 (we wisten hoe laat het was ;D) vertrok Jonas terug naar zijn moeder. Tot zover het 1,5 uur speelplezier of dat dachten we toch...

Om 13h stond Jonas terug aan onze deur: mag Tristan bij ons komen spelen?! Tristan wist met zijn vreugde geen blijf. Tot 16h werd er afgesproken en een ijsje, sapje, TV-uurtje en voetbalmomentje later stonden ze samen netjes op tijd aan de deur. Nog waren ze niet uitgespeeld en we vertrokken allemaal samen nog naar de grote bosspeeltuin nabij de sporthal (Robis Spielplatz). We passeerden eerst nog even langs Jonas' huis om na te vragen bij zijn mama of dit goed was. Om 18h leverden we Jonas netjes thuis af. Die had zich als de bliksem al naar binnen begeven om aan zijn mama te vragen of Tristan nog langer mocht blijven. Tot 18h30 was geen probleem en hij mocht zelfs blijven eten. We bedankten hiervoor en door de stromende regen gingen we terug naar huis. De zon verscheen al onder de wolken en thuis aangekomen konden we avondeten heerlijk in het zonnetje op het terras; om nog maar eens te zeggen hoe snel het weer hier kan veranderen! 

Eerder op de week waren we met Jasmine naar de eindeseizoens-uitstap van het MuKi-Turnen geweest (Mutter-Kind-Turnen, maar papa mocht al een geluk ook mee). Ze mochten een ritje gaan maken op een paard. Hier keek Jasmine al dagen naar uit. Eerst mochten ze de paarden aaien, de hoeven proper maken en ze borstelen. Daarna werden ze opgezadeld en mochten de kindjes per 2 een ritje maken (elk alleen op een paard wel te verstaan; zie foto). Het borstelen en de hoeven proper maken vond Jasmine wat eng (want het paard ruikte aan haar :D), maar het ritje vond ze geweldig! 

Zo hebben onze kindjes allemaal iets speciaal gehad deze week: een speelkameraadje voor Mischa en Tristan en een ritje op een paard voor Jasmine. Nu mama en papa nog ;p! 

 

Kawamitrja

Lees meer

Nieuwe buren

31-05-2016 15:29

Alweer een week verder. Tijd voor wat nieuwtjes...

Na het verdwijnen van de sneeuw maakten de kindjes van het 1ste leerjaar zich op voor de Fronleichnams-Prozession (iets met lichaam en bloed van Christus). Mischa en Tristan kozen zelf om hieraan deel te nemen, niets vermoedend wat dit allemaal inhield natuurlijk en wij wisten ook nog van niks. Nu weten we het wel... De kinderen werden op hun paasbest uitgedost met hemden en jurken door de school aangeleverd. Ook kregen ze symbolische kussens in de handen gestopt en vertrokken ze naar een openluchtmis op het kerkplein. Deze vond plaats onder een heerlijk lentezonnetje en werd opgeluisterd met en zangkoor en de plaatselijke harmonie! Tussendoor werd er in colonne naar een andere plek gewandeld om daarna weer terug te keren. Dit alles in een streng katholiek, verplichtend kader. Niet voor herhaling vatbaar dus. De kindjes vonden het wel Ok. De processie op zich was het hoogtepunt van de viering, want dan moesten ze niet meer stilzitten ;D! 

Na de viering gingen de mannen samen naar Lausanne om daar hopelijk een glimp op te vangen van ... jawel de Rode Duivels tijdens hun oefenkamp. Jammer maar helaas! Net als de dag ervoor geen succes met de gewijzigde planning van de trainingen (we hadden nogthans onze Belgische vlag bij om te laten handtekenen). Dan maar verder naar Biel om voor papa een 2de handse MTB te gaan ophalen, waarmee hij ondertussen de omgeving al enkele keren onveilig heeft gemaakt! Alle mogelijke routes worden uitgeprobeerd, zodat de fietsliefhebbers perfect gegidst kunnen worden. 

Vorige week kwamen mama en Tristan nog veel sneeuw tegen op weg naar Hannigalp, maar dit weekend zijn we er zonder natte en koude voeten geraakt. De speeltuin boven was helemaal vrij en deze keer moesten onze kindjes hem met niemand delen. Alles lijkt zo stilaan klaar te geraken voor het zomerseizoen...

... en wie onze nieuwe buren nu zijn, zal je vanaf morgen kunnen ontdekken bij de foto's (deze maand hebben we de gebruikslimiet al opgebruikt voor deze gratis site vandaar nog 1 dagje geduld...). 

 

Kawamitrja

Lees meer

werk

23-05-2016 13:27

Hey,

Nog even goed nieuws om te delen.

Ik (Katleen) heb vorige week vrijdag mijn arbeidscontract ondertekent!

Ik begin 6 juli in de Walliserkanne, een restaurant en klein hotel. De eigenaars zijn een Zwitser en zijn vrouw is Zwitserse maar heeft een Nederlandse moeder en is daarom perfect tweetalig. Tot hier toe een erg fijn contact gehad en dus ook weer eens wat nederlands kunnen praten, dat deed deugd ;-)

Ik ga er deels poetsen, deels in de keuken werken. En de uren wisselen naargelang het seizoen. Zo is onze start hier echt gemaakt, de verblijfsvergunningen zijn in aanvraag. Ik geniet nog even van 'vakantie' maar kijk ook al uit naar het werken want zo leer ik meer duits en meer mensen kennen. 

De eigenaresse is bovendien lerares en kan onze jongens met duits helpen in de zomervakantie. Ze doet dit ook voor een klasgenootje, Daniële die is portugese en haar moeder zal mijn collega zijn.

Gisteren wandelen in t-shirt, vandaag ligt er een pakje sneeuw en hebben we de winterkleding moeten bovenhalen!

liebe Grüsse

 

Lees meer

Vrij weekend

22-05-2016 22:27

Gisteren zijn we naar Locarno aan het Laggio Maggiore gegaan. Niet om te stoeffen, maar omdat we het nodig hadden het huis en alles errond eens even achter ons te laten. Toevallig ligt het meer een kleine 3 uur rijden vanuit Grächen, dus waarom niet:p?! In het heengaan kozen we de kortste route welke ons over de prachtige Simplonpas voerde (was blijkbaar al van begin mei vrij gemaakt) om dan gestaag af te dalen door de groene vallei recht Italië binnen. Hierbij passeerden we zelfs 2 grensposten, maar meer dan met het hoofd knikken of met de hand teken doen dat we door mochten rijden was er niet te beleven. Hoezo terreurdreiging :p?! 

In Domodossola draaiden we niets vermoedend links af op een secundaire weg nl. de 'SS337'. Deze zou ons over de kortste afstand naar ons einddoel brengen. Voor diegenen die de Italiaanse weggetjes kennen, komt dit niet als een verrassing, maar wij waren aan ons proefstuk toe en het bleek een smal, op en af baantje met onnoemelijk veel blinde bochten. Het zou ons niet verbazen mocht de nummer voor het aantal bochten staan, maar dan zijn er nog een hele boel vergeten :p! Na een 100 bochten begon Jasmine haar buikje pijn te doen en dan heeft ze het nog lang uitgehouden. Uiteindelijk zonder ongelukken (zowel met de auto als mbt de maag) in Locarno aangekomen. 

We zochten meteen een parkje op langs de kant van het meer. Hier vonden we een strandje waar de kindjes zicht enkele uren kostenloos amuseerden terwijl wij genoten van een ligplekje half in de zon, half in de schaduw (al moesten we geregeld ons verplaatsen om de helft zon te behouden ;D). Het waren aangename omstandigheden: warm in de zon en verkoelend in de schaduw bij een 22°C. Nadien was het tijd om de stad eens te verkennen. De Italiaanse invloed was duidelijk merkbaar: smalle steegjes met de befaamde kleine steentjes, felle kleuren en uitbundig Italiaans (Locarno ligt in het Italiaans sprekend gedeelte van Zwitserland). Een korte, steile klim naar een uitkijkpuntje Maria del Sasso deed ons wel even puffen. Voor de overige uitkijkpunten (te bereiken met kabelliftje, te voet of mountainbike) zullen we nog een keertje terug moeten komen. 

We hadden ons lesje op de heenweg wel geleerd, dus wij langs het meer via Verbania naar huis. Onderweg stopten we nog boven op de Simplonpas om de benen even te strekken. Toen waren we ineens terug wat afgekoeld (10° boven en koude wind). 

Deze namiddag zijn we nog via Bina naar Hohtschuggen gewandeld en dan via Eggeri (bovenste waterleiding) naar de Zum See en terug. Zeker aan te bevelen voor diegenen die hier in Grächen de sfeer willen komen opsnuiven. Door de weien, langs schapen en geiten, langs de kerselaars (momenteel in bloesem) het woud in tot aan het restaurant/uitkijkpunt 'Hohtschuggen'. Terug via het woud en 'der See'. Het klimmen en dalen moete je erbij nemen! Aan de energievoorraad van de kinderen bleek weer geen eind te komen terwijl papa al wat grimmiger werd van vermoeidheid (niks meer gewoon :p). 

Deze nacht hopelijk een goede nachtrust om morgen weer als herboren de nieuwe week aan te vatten. De trap moet er nog aan geloven, de keueken in de slaapkamers boven moet nog verder weg en de tuin mag stilaan ook wat opgefrist worden! Jasmine mag ons hierbij helpen (of zo weinig mogelijk in de weg lopen ;D) en Mischa en Tristan mogen hun Deutsche Sprache verder gaan ontwikkelen op school. Er begint een zeker herkenning te komen voor de woorden en zinsconstructies. Hiervoor krijgen ze intrigerende boekjes van de juffrouw mee waarbij ze een weg moeten uitstippelen en daardoor wordt het verhaal opgebouwd. Daarnaast krijgen ze ook boekjes met prentjes en woorden mee om de woordenschat uit te breiden. De eerste stap is dus gezet, maar er moeten natuurlijk nog grotere stappen gezet worden en voor mama en papa is dit ook allemaal zeer interessant om zelf de taal nog wat aan te scherpen! Een huis vol studenten! 

Iedereen een deugddoende nacht toegewenst en een interressante week! 

Kawamitrja

 

Lees meer

school

18-05-2016 21:33

Hey,

onze kindjes hebben ondertussen de eerste schooldagen achter de rug. Terwijl ik met klamme handen kennis maak met de mama's, trekken onze jongens beter hun plan. Ze gaan heel enthousiast door de wei naar school en lijken geen angst te hebben. De nieuwe juf vroeg Mischa of hij zenuwachtig was en Mischa zei 'nee'. Bij Tristan is nog wat stress te bespeuren, hij vindt het niet leuk dat alles niet meer vanzelf gaat tijdens de les. Maar Mischa, die is de rust zelve. 

Voor ons erg leuk dat de kindjes met plezier naar school gaan. Wij doen thuis ons best om ze te helpen met huiswerk en Duits. Wat ze nu ook hebben is godsdienst (geen alternatief hier en we willen ze niet als enige laten passen) en muziek. ze hebben vandaag noten geleerd op school en zijn gisteren in de kerk liedjes gaan zingen. Woensdagnamiddag is een vrije namiddag maar in de lente gaan de kindjes van school telkens 1 maal de bossen opruimen. Alle kindjes kregen een vuilzak en handschoenen en ze gingen per klas op stap. Mischa mocht achterop de laadbak van een vrachtwagentje met zijn klas. Dat vond hij helemaal geweldig natuurlijk. Na afloop kwam de school samen aan de speeltuin en kreeg iedereen een ijsje. 

Volgende donderdag is een religieuze feestdag. een aantal kinderen wandelen dan mee in een stoet; En die van ons willen meedoen. we zijn alvast benieuwd...

Alles gaat hoe we gehoopt hadden. Toch moet ik zeggen dat onze dagen voorlopig vermoeiend zijn. Heel veel nieuwe indrukken, dingen regelen, dingen uitzoeken. Hoe zouden ze dat of dat hier regelen... dat samen met een huishouden draaiende houden. En Jasmine is nu terug thuis. Zoals ik had gedacht, voor ons een grotere aanpassing dan voor haar ;-) even terug de knop omdraaien naar die peuterjaren want snel snel even iets doen is er niet meer bij met een klein aapje die haar aandacht nodig heeft. Jasmine heeft het vaak over school en juf Kim maar ze amuseert zich wel dus dat komt goed. Morgen ga ik met haar naar het moeder kind turnen. En later of gisteren gaat ze naar school :-)

Stilletjes aan komen we in een nieuwe routine en krijgen we zicht op onze plannen met het huis. En we maken ook meer tijd voor een korte of lange wandeling. Frisse lucht en 's avonds op tijd ons bedje in. Want de school begint hier al om kwart voor 8. ipv 5 minuten te laat kom je hier (ongeschreven regel) 5 minuten te vroeg. Want om kwart voor 8 zit je in de klas met je boeken klaar en sloefen aan!

Gute Nacht

 

 

Lees meer
1 | 2 | 3 | 4 >>